Thursday, April 2, 2009

gerobok gonjeng


boleh tak kalau aku bilang cinta itu membuatkan kita semakin menjauh.

tadi aku selongkar gerobok album dalam almari hardisk.
saja cari idea di kala tensi,lepas itu boleh tersenyum sendirian bila tengok/mengenang
kenangan-kenangan yang di potret digital dalam folder,lepas tu.gelak-gelak sikit.macam pontianak harum sundal malam pukul 4.44 pagi.haih.teruk sangat tu.sopan sikit.

ok.aku rindu the fantastic four.
iya.the girls yang sama-sama mula merangkak masa baru berpijak kat bumi melbourne ini.
yang menangis juga kadang-kadang sama.
makan,minum,joging,buat assignment,tangkap gambar sama,sendiri-sendiri sampai 40 keping lepas tu ketawa,ketawa lagi,
kongsi cerita,menangis,cerita masalah cinta lara,buat bising sampai dapat surat layang dari senior dan warden(wtf pergi mengadu kat residentstaff)
pergi kelas,meronggeng,berjuang mempertahankan hak wanita,bertarung menentang penjahat/pendera.
ok,mengumpat pun ada.tak tipu.dan semua-semua yang kita laku sama-sama.

yang mula dari sendiri-sendiri,kemudian kita berdua,
kemudian bertambah lagi 3,saban semester,tambah lagi empat.
sampai di gelar fantastic four untuk lebih senang menoleh.
macam gagah dan gah kan?

tapi,sekarang masih seperti dulu.
cuma aku yang semakin menjauh.
jauh hati sama sikap-sikap mereka.

sedang sebenarnya jiwa kita berlain alunan,
jika sepatutnya kita masih boleh bergerak seiringan macam dulu-dulu,
jika masing-masing tanam rasa rasi dalam diri.
terima cela diri dan kawan-kawan sendiri dengan hati terbuka.

sudahlah.
aku bukan mahu tutup buku.
cuma jelak sama manusia yang menyakitkan.
macam selalu sangat makan hati,
tunggu apa lagi,
terus dan teruskan biarkan hati di sakit?
jadi.aku pinjam ayat dunia.manusia berubah.
aku pergi.macam jauhkan diri.
tidak drastik.tapi berkesan.
sungguh aku sangat pentingkan diri.
sangat pentingkan hati.
sebab semua itu melibatkan emosi dan kesan jangka panjang.

aku cuma mahu menikmati hidup gembira.
walau tak sepanjang waktu dikecapi.
tapi sekurang-kurangnya,aku tak perlu melawan diri untuk
tunjukkan wajah manis gembira pada teman-teman sedangkan dalam hati bernanah berdarah sedu.

aku penat.
penat jadi bukan diri sendiri.
lagi-lagi bila terpaksa menjaga hati.
untuk ukir senyum di raut mereka.
penat untuk tahan airmata dan layan emosi lara.
jujur.aku dah tak segagah dulu.

itu yang sebenar.

mungkin kasih sayang/cinta itu mengajar aku supaya mencari jujur dan kasih dan ikhlas dalam persahabatan.



notajari:

akhir-akhir ini,mulut dan jari aku sangat rajin berzikir gonjeng.
macam.gonjeng.gonjeng.gonjeng.gonjeng.
boleh tak kalau aku nak salahkan iz dan hanis zalikha sebab aku
asyik teringatkan tarian gonjeng mereka,macam tak tentu masa.haih.
serius nih.

2 sisolle:

mr. hafis said...

wah.
serius bercampur humor.

dan humor itu boleh pecahkan sunyi.

nice. :)

ochs widdle said...

hati-hati pecahkan sunyi.
jangan sampai memakan diri.

thank you=)

There was an error in this gadget
 

Template by Suck my Lolly