Saturday, April 4, 2009

spesial day

empat haribulan empat dua ribu sembilan.
selamat hari jadi kepada mereka yang menyambutnya hari ini,
ok.dan juga esok.


11.56 pagi yang tak hening langsung.
juga genap 42 jam tidak tutup mata.
semalam.aku sedikit kacau atas kehilangan mata palsu atas kekeliruan diri.
penyakit lupa yang serius menyerang,dan memaksa aku mengingat,
dan dah ingat,tapi masih gagal jumpa.

petua aku if ada barang hilang ialah-jangan cari.
jangan cari,sebab if cari memang tak jumpa.cuba kalau tak cari,ada je depan mata.
walau cari pada tempat yang sama berkali-kali.pandangan semacam terhalang oleh kain halimunan ahli sihir jahat.

jadi jangan cari.
selalu.atau lambat-laun.pasti jumpa juga akhirnya.
tsk.

aku benci bila barang hilang.lagi-lagi bila barang berharga hilang.
lagi-lagi bila sangat-sangat di perlukan.
semalam dunia aku kelam.
malas pakai lens sebab tak keluar mana pun.
kerana daya ingatan yang lemah,
jadi aku guna bagai-bagai cara untuk mengingat dan melihat.
sampai terdetik nak pergi buat rawatan mata,apa beli titis mata yang boleh kurangkan
tahap rabun mata,dan rasa macam nak pergi buat laser pun ada.

dengan ingatan yang masih terngiang-ngiang rakaman visual hidup aku semalam.
aku teruskan mengingat.aku tak salah sangat pun sebenarnya.

aku perlu siapkan tugasan dan aku tak nampak tulisan dan aku tak selesa bercumbu sama monitor.
tanya-tanya,laju kepala geleng tidak.
meracau hampir satu malam,akhirnya memberi kesedaran pada ahli sihir untuk pulangkan kacamata aku dengan taktik paling-tak-boleh-blah.konon.eh-eh.konon TERnampak TERsangkut di hanger dalam bilik,yang mana kali terakhir kacamata itu di lihat di bilik air.sigh.

kononnya,ahli sihir dan konco-konco mahu kenakan april bodoh untuk aku.
tapi,wajah simpati,innocent,comel tapi keliru,plus rengekan-rengekan manja macam nak kena sepak itu berjaya mematahkan kekejaman sanubari.jerit 'berjaya!' sekarang.

akhirnya dia mengaku yang april fool nya tak seberapa menjadi.apakah?
aku keliru.
ok.aku tak sangka yang aku akan jadi mangsa keadaan kepada perayaan yang tak best langsung di anut ini.

awat?aku tak buat apa-apa kat hangpa kann..
tapi itu lah.apa yang pergi pusing akan datang pusing balik.
tahu moral of the story?
Sudah.simpan diam-diam dalam poket.

sambung kerja.

2 sisolle:

FatinSyafira said...

april fool la nie.

ochs widdle said...

yee..langsung tak lawak.macam haram je.hangin je nih.haihh

There was an error in this gadget
 

Template by Suck my Lolly